Последни Новини

Още за водата на тялото ...

Тялото се възобновява постоянно. Нашите клетки са програмирани да вършат този процес самостоятелно. Непрекъснато се раждат нови клетки, органи, кожа, тъкан, коса и т.н.

Този процес на постоянно възобновяване е възможен чрез хранителните вещества(витамини, минерали, ензими, протеини и т. н.) и това се случва в хранително-чревния тракт. Тези вещества се усвояват през стомашната стена с помощта на кръвта, където се създават нови субстанции, разпространявани до всяка клетка, която в последствие ги използва по предназначение.

Всяка клетка има следния период на регенериране:

  • - 120 дни – нови червени клетки

  • - 90 дни – нови костни клетки

  • - 60 дни – нови мозъчни клетки

  • - 49 дни – нови клетки на пикочния мехур

  • - 45 дни – нови чернодробни клетки

  • - 45 дни – нов ДНК клетъчен материал

  • - 30 дни – нова коса, нови кожни клетки

  • - 5 дни – клетки на стомашната обвивка

  • - 60 – ново мозъчно вещество

  • - 90 дни – нови костни клетки

И така нататък...

ВЪПРОСЪТ Е:

​Ако се възстановяваме напълно, защо не оставаме млади, жизнени и здрави?

ОТГОВОРЪТ: Всяка клетка е копие на тази преди нея, но с по-малка степен на жизненост... С течение на времето резултатът е така наречения процес на стареене.

ЗАЩО С ПО-МАЛКА СТЕПЕН НА ЖИЗНЕНОСТ ?

Защото клетките плуват във течност/вода 75 % до 90% в зависимост от възрастта. Малко по малко тази вода се 'замърсява' и не доставя необходимото, за да функционират клетките по най-добрия начин.

Нека приемем че нашите клетки приличат на риба в аквариум, който не е снабден с чиста вода, без замърсители, без стимулиращи примеси. При тези условия, рибата - клетката,ще се разболее и вероятно ще умре. Над 99% от химическите реакции в клетката се осъществяват с помощта на тази течна среда. Очевидно е, че за да се регенерират и подмладяват клетките, човек трябва първо да се грижи за средата, в която клетките плуват – клетъчната вода, имайки впредвид че водата за която говорим е различна от водата която пием ежедневно, била тя от чешмата, или минерална.

Тялото съдържа приблизително 50 трилиона клетки. Водата, която поддържа тези клетки, е вода, свързана чрез водородни връзки. За разлика от чешмяната или минералната вода, тази вода има определена характеристика: геометрична хексагонална структура, която и позволява да преминава свободно през клетъчната мембрана. По този начин тя доставя на всяка клетка кислород, хранителни вещества, протеини, ензими и премахва токсичните вещества, които са се натрупали в клетката. Ефективността и скоростта, с която се осъществява този процес, зависи от формата и структурата, както на водните молекули, така и на самите клетки.

Последни проучвания показват, че липсата на този тип вода е отговорна за стареенето на клетката и клетъчните проблеми. Когато сме млади, в тялото ни има голямо количество от тази вода, за по лесна разбираемост нека я наричаме структурирана вода. Когато остаряваме, тази вода губи своята хексагонална структура чрез която се свързва с другите клетъчни структури и не може да се движи свободно през клетъчните стени.Като резултат, клетката страда от ‘замърсяване’и ‘недохранване’ и впоследствие старее.

В човешкото тяло има 2 вида био-вода: свързана (bound water) вода и структурирана(clustered water) вода. Структурираната вода може да се движи свободно през клетъчните стени и е необходима за пренасянето на хранителните вещества, за премахването на отпадъчните вещества и за поддържането на добра комуникация между клетките. Свързаната вода е вода, която не се свърза с другите молекулни структури и не може да се движи свободно през клетъчните стени. Когато сме млади, телата ни съдържат голямо количество структурирана вода и малко количество свързана вода.

Когато стареем, свързаната вода започва да преобладава и нивата на структурираната вода намаляват, затруднявайки ефективността на хиляди метаболитни функции и причинявайки значителни структурни промени в тъканите / органите на нашето тяло.

Д-р Алексис Карел, носител на Нобелова награда, успя да запази клетките на пилешко сърце живо за 34 години. Той твърди:

„Клетката е безсмъртна. Единствено течността (водата), в която клетката плува, дегенерира. Обновявайте тази течност през определени интервали и давайте на клетките необходимите им хранителни вещества и по този начин животът може да продължи вечно.“