Последни Новини

Витамин Ц за Здраве и Младост..?

Витамин Ц (аскорбат, аскорбинова киселина) е основен водоразтворим антиоксидант, който също така увеличава производството на извънклетъчен колаген и е важен за правилното функциониране на имунните клетки. Аскорбатът предпазва от множество заболявания, а липсата му причинява сериозни проблеми.

Витамин Ц има широк спектър от метаболитни функции и съществено повишава клетъчния имунитет. Той предлага защита от оксидативни свободни радикали и е от съществено значение за производството на колаген, поради което приемът на високи дози витамин Ц намалява набръчкването и отпускането на кожата като признак на стареене. Витамин Ц спомага и за поддържането на лигавициата,производството на надбъбречни хормони, както и имунната функция, между които и хуморален имунитет и фагоцитоза. ХУМОРАЛЕН ИМУНИТЕТ: клетъчен имунитет, който не включва антитела.

ФАГОЦИТОЗА: процес извършван от белите кръвни телца, поглъщайки вредните за организма бактерии. Списъкът на заболяванията, свързани със свободните радикали, продължава да расте: инфекции от различен произход, сърдечно-съдови заболявания, рак, травми, изгаряния (както термични, така и радиационни), операции, алергии, автоимунни заболявания и отново ... стареене. Трудно може да бъде посочено заболяване, което не е свързано със свободните радикали.

5 ГРАМА НЕ СТИГАТ

Много болестни симптоми произтичат от почти пълната липса на витамин Ц в организма -слабост, хронично неразположение, кървене на венците, клатещи се зъби, кървящ нос, кръвонасядания, кръвоизливи по всяка част на тялото,лесни инфекции, трудно оздравяване на рани, влошаване на състонието на ставите, крехки и болезнени кости и дори смърт.

Много са заболяванията, които възникват от хронична депривация на витамин Ц. Дори хората които приемат много витмин Ц чрез храната, имат наличност на не повече от 5 гр. витамин Ц в телата си, а при мнозинството е дори далеч по-малко, поради което са изложени на риск от много проблеми, свързани с дисфункция на метаболитните процеси, зависещи от аскорбат.

За съжаление и 5 гр не са достатъчни. Дори препоръчителната доза от 1000 мг на ден не върши работа, но във всички случаи е по-добре от нищо. И с лимони няма да стане, в един лимон има само 50 mg. витамин Ц.

ОТ НАСТИНКА ДО РАК Нека видим някои от приложенията на високите дози витамин Ц:

 1. Могат да спрат настинка в рамките на часове.

 2. Могат да спрат грип в рамките на ден, два.

 3. Могат да спрат вирална пневмония в рамките на два-три дни.

 4. Изключително ефективен антихистамин, както и антитоксин.

 5. Предотвратяват образуването на бъбречни камъни.

 6. Предотврятват рак.

 7. Възпрепятстват кандида и различни гъбични инфекции.

 8. Действат благоприятно при изгаряния, травми и болки от различно естество.

 9. Помагат при хепатит.

 10. Астма и различни видове алергии.

 11. Артрит

 12. Скарлатина

 13. Хроничен алкохолизъм

 14. Наркотици

 15. Сърдечно-съдова дейност

 16. Заболявания на дихателните пътища.

 17. Рак

ВИСОКИ ДОЗИ

Неизбежно идва въпросът: какво означава виска доза витамин Ц?

Това е възможно най-високата доза, която стомахът може да толерира (тук говорим за здрав стомах). При някои хора това са 20 - 60 гр. на ден, а при някои може да е дори над 100 гр. на ден.

Как се оперделя индивидуалната доза за прием на високи дози витамин Ц? Един от най-важните принципи в ортомолекулярната медицина е биохимичната индивидуалност на човека. Всеки отговаря на различните субстанции по различен начин. Витамин Ц не е изключение.

Най лесният начин за определяне на индивидуалната за всеки доза витамин Ц е следният: Започва се с прием на 500 мг. витамин Ц, два пъти на ден, 30 мин.след хранене. На всеки 3, 4 дни дозата се увеличава с 500 мг., като може да се започне с прием 3 пъти на ден.

Продължава се в този дух до получаване на разстройство, след което се започва постепенно намаляване на дозата с по 500мг. до изчезването му. Така определената доза е индивидуална за нуждите на конкретния организъм.

АСКОРБАТ НА ПРАХ

Кой витамин Ц е най-подходящ?

Чиста аскорбинова киселина на прах. За намаляане на киселинноста препоръчвам смес 50/50 от чиста аскорбинова киселина и натриев аскорбат. В никакъв случай ефервесцентни таблетки с вкус на лимон, портокал или каквото и да било заради високото съдържание на всичко друго но не и на аскорбинова киселина (филъри, ароматизатори, оцветители и т. н.).Иаключително важно е да се разбере, че приемът на високи дози Витамин Ц, не премахва нуждата от прием на плодове и зеленчуци, обратното е!!!

КАК СЕ ПРИЕМА ВИТАМИН Ц?

Правилният начин за приемане на високи дози витамин Ц е на части през деня

30 мин. след хранене. Най-лесният начин за прием е разтварянето му в дневната ви бутилка вода, с добавка на лъжичка мед - получава се доста вкусна лимонада. Може да бъде използван и като “сол” за поръсване върху храната.

Каква е най-добрата практика за прием на високи дози витамин Ц?

Най-добрият начин за приемане на високи дози витамин Ц е с цел профилактика, а не по необходимост. Желателн